Voedingsbalans TCM 

In mijn lange zoektocht naar de relatie tussen traditionele voeding en gezondheidsklachten kwam ik terecht bij het Oost West Centrum in Orval en Antwerpen en heb er de driejarige opleiding Voeding en Vitaliteit met succes afgesloten. Dit was echt een eye-opener.

 

Voedingsbalans volgens de Traditionele Chinese Voedingsleer

Er is veel informatie op het gebied van voeding en voedsel; zie jij door de bomen het bos niet?
Ik kan jou helpen te ontdekken hoe jouw voeding aan je persoonlijk type aan te passen in het dagelijks leven, in elk seizoen en in relatie tot je geboorte-element en bioritme, zodat je binnen jouw lifestyle, je vitaliteit en weerstand op peil kunt brengen en houden. Soms zullen ook vage, niet definieerbare klachten verbeteren of zelfs verdwijnen.

 

Voeding en vitaliteit zijn niet los van elkaar te denken.

De natuur levert ons dat wat we in een bepaalde periode nodig hebben, het eten wat de seizoenen leveren voor een juiste energetische balans. Natuurvoeding volgens de Oosterse filosofie is verder volwaardig, lokaal geteeld, evenwichtig, niet bewerkt en afgestemd op de wisselwerking tussen de energie van het seizoen en van het individu.

Gelukkig zie je dat steeds vaker ook in de standaard supermarkt terug komen.

De vijf transformaties, vaak de 5 elementen genoemd, zijn natuurlijke bioritmische overgangen door het jaar heen:

– voorjaar / hout (lever, galblaas)

– zomer / vuur (hart, dunne darm)

– nazomer / aarde (maag, milt, pancreas)

– herfst / metaal (longen, dikke darm)

– winter / water (nieren, blaas)

Ieder seizoen heeft zijn eigen energetische kenmerken en organen die specifiek in die periode actiever zijn of klachten tonen. Dit kan aanpassing van ons vragen wat betreft onze leef- en voedingswijze. Ieder mens is uniek en heeft een eigen aanleg, bioritme en conditie: wat voor de een gezond is, kan voor een ander heel schadelijk zijn, soms afhankelijk van de levensfase en het seizoen. Bij elk seizoen zullen we dus ook opnieuw moeten inspelen op deze veranderingen en onze voeding zo afstemmen om zo de balans tussen ons eigen yin en yang te handhaven, wat resulteert in een vitale gezondheid met elk seizoen mee.

 

Een voedingsconsult TCM is drieledig:

Je komt eerst voor een intake en anamnesegesprek, waarbij je een voedingsdagboek van een week meeneemt en 14 dagen later kom je voor een op jouw situatie afgestemd advies. Een maand later volgt een evaluatie en opvolging.
Aan het begin van ieder seizoen is weer een check-up en bijstelling mogelijk.

 

Maak je afspraak telefonisch of online voor een persoonlijk voedingsadvies.